Clemenskvartalet vinner miljøpris for andre gang

Vedal Prosjekt og Clemenskvartalet i Bjørvika vinner Plast-cup for andre gang på rad. Konkurransen arrangeres av Grønt Punkt Norge og Norsk Gjenvinning, og vinneren er den som er best på håndtering av plastemballasje på byggeplasser i Norge. 

Siden prosjektstart i april 2021 har Vedal blant annet fraktet bort totalt 15 tonn plast, som har gått til materialgjenvinning.

Vi er svært imponerte over gjennomføringen i alle ledd (...).

Charlotte Koritzinsky LuisaLeder bygg og anlegg i Norsk Gjenvinning

– Det Vedal Prosjekt har gjort på Clemenskvartalet er inspirerende, og de har levert høy kvalitet på alle punkter i konkurransen. Vedal har oppnådd hundre prosent materialgjenvinning, som er imponerende i seg selv. I tillegg har de laget innovative løsninger både for sortering inne og ute, sier Are Magnus Adolfsen, prosjektleder næringsliv i gjenvinningsavdelingen til Grønt Punkt Norge.

Svært imponert

Clemenskvartalet utvikles av Oslo S Utvikling og Hav Eiendom, og ligger i Bjørvika, rett ved Middelalderparken og nær Oslofjorden. Prosjektet består av 267 leiligheter, samt servering og handel i førsteetasjene. Clemenskvartalet har blitt kjent som bygget som bringer fargene til Bjørvika, og i 2023 skal alt være ferdig.

Aktuelt - Illustrasjon: OSU / Hav Eiendom

Illustrasjon: OSU / Hav Eiendom

– Vi er svært imponerte over gjennomføringen i alle ledd, helt fra sortering inne på brakkerigg til gode løsninger ute i drift på prosjektet. Prosjektet har blant annet brukt komprimerende utstyr på flere materialer for å minimere transport og sikre at avfallet holder seg rent og tørt. Dette er svært viktig for å bevare verdien av det som skal gjenvinnes. I tillegg stiller Vedal krav til underleverandører om sortering og avfallsminimering på byggeplass. Ved å kontraktsfeste dette løfter de arbeidet sitt et hakk opp, sier Charlotte Koritzinsky Luisa, leder bygg og anlegg i Norsk Gjenvinning.

Aktuelt - Foto: Katrine Lunke. Fra venstre; Øystein Olav Ylvisåker fra OSU, Charlotte Koritzinsky Luisa fra Norsk Gjenvinning, Kristian Haug i Vedal Prosjekt og Are Magnus Adolfsen i Plastretur. 

Foto: Katrine Lunke. Fra venstre; Øystein Olav Ylvisåker fra OSU, Charlotte Koritzinsky Luisa fra Norsk Gjenvinning, Kristian Haug i Vedal Prosjekt og Are Magnus Adolfsen i Plastretur. 

Brukt komprimatorer

– Denne seieren er en stor anerkjennelse for vårt arbeid, og en ekstra motivasjon fremover. Som en stor aktør i bransjen har vi et betydelig ansvar for å ta tak i miljøutfordringene. Vi håper at mange kan bli inspirert av de resultatene vi har fått til, sier Kristian Haug, prosjektleder i Vedal Prosjekt.

Blant de konkrete tiltakene Vedal har gjennomført på Clemenskvartalet er å erstatte ordinære konteinere med komprimatorer og emballasjepresser for energiplast, papp og papir samt folieplast.

Denne seieren er en stor anerkjennelse for vårt arbeid, og en ekstra motivasjon fremover.

Kristian HaugVedal Prosjekt

– Konteinere og komprimatorer har fast plassering og visualiseres i riggplanen. I tillegg er de skiltet med symboler og bilder slik at det er forståelig for alle nasjonaliteter. En annen viktig faktor for å få til dette har vært å ha dedikerte personer som har hatt et spesielt ansvar for renovasjonen på byggeplassen. Disser har sørget for at alle tiltak har blitt fulgt godt opp, sier Haug.

Aktuelt - Foto: Oslo S Utvikling

Foto: Oslo S Utvikling

Vinneren får miljørådgivning fra Norsk Gjenvinning til en verdi av 50 000 kroner, i tillegg til et arrangement med mat og drikke for alle på byggeplassen. Vedal Prosjekt vant Plast-cup i konkurransen med tre Backe-prosjekter: Knutepunktet, Nordskogen Skole og Bamble VGS.