– Du blir bare kastet ut i det, noe som er skummelt, men ekstremt lærerikt

Aud Frogner Skår og Ole Radenbach har lagt sitt første arbeidsår i Vedal bak seg. Hvilke tanker har de to talentene om overgangen fra student til profesjonell? Og hvordan er det egentlig å jobbe i Vedal?

Hvorfor Vedal?

Aud: – Jeg ble veldig interessert i å jobbe for Vedal etter at de holdt bedriftspresentasjon på NTNU. Jeg likte verdiene og prosjektene, og at de ikke var så store. I en mindre bedrift er det lettere å bli sett og du får det ansvaret du har lyst på.

Ole: – Jeg tror det er lett å drukne litt hos de store entreprenørbedriftene. Vedal er relativt lite, samtidig er det stort nok til at man får jobbe med kule og spennende prosjekter. Det er viktig for meg. Det var også veldig positivt at jeg fikk hilse på lederne da jeg var til intervju. Vi pratet om løst og fast i 1,5 time og hadde det kjempehyggelig.

Aktuelt -

Aud: – Ole Vedal og flere fra ledelsen deltok også i mitt intervju. Da får du jo litt nerver, men det endte opp mer som en samtale enn et intervju, og med veldig lave skuldre.

Ole: – I Vedal har vi nesten en slags familiefølelse. Mange av de større bedriftene legger opp til at du skal gå inn med spisse albuer og jobbe deg oppover, men sånn føles det ikke her.

Hvorfor fikk dere jobben?

Ole: – Det hjalp nok at jeg hadde felles interesser med Vedal, for eksempel innen miljø og samarbeidsmodeller. Dette er to ting som er viktige for meg og som Vedal satser stort på. Også tror jeg de har et godt øye for personligheter og hvem som passer inn.

Aud: – Jeg tror det lyste ganske godt gjennom på intervjuet at jeg var veldig engasjert og gira på å få jobb her. I Vedal er det ikke kun karakterer som teller. Du må ha god faglig kunnskap, men det er mange andre egenskaper som også vektlegges.

Aktuelt -

Hvis dere skal mimre litt. Hvordan var den første perioden?

Ole: – Første dagen møtte jeg opp og fikk mobiltelefon og PC, så ble jeg sendt ut på prosjektene. Det meste av opplæringen foregår ute, i tillegg til et kursopplegg for nyansatte som heter Ny i Vedal.

Aud: – Du blir på en måte bare kastet ut i det, noe som er skummelt, men ekstremt lærerikt. Når jeg tenker tilbake på meg selv i september i fjor så var jeg helt grønnskolling.

Ole: – Ja, det er stor forskjell på nå og i august. Skikkelig bratt læringskurve.

Det er gøy når ting fester seg og du innser at du har lært noe. Og det er ikke skummelt å spørre om hjelp.

Aud Frogner Skår

Aud: – Jeg var med på en del krevende, tekniske fagprosjekteringsmøter, og du kan trygt si det var vanskelig å følge med. Men du plukker opp ord og uttrykk underveis og skjønner etter hvert hva det går i. Det er gøy når ting fester seg og du innser at du har lært noe. Og det er ikke skummelt å spørre om hjelp.

Aktuelt -

Så de er ikke strenge med dere når dere gjør feil?

Aud: – Nei, det forventes bare at du lærer av feilene, tar ansvar og er engasjert. Og det blir du fordi Vedal er så gira på at du skal opp og frem.

Ole: – Det tok ikke lang tid før jeg ble spurt om jeg kunne holde vernerundene for eksempel, så du blir pushet litt mer enn du er komfortabel med. Det var en liten barriere der og da, men det er slik du vokser og blir flinkere. Og nå skal vår prosjektleder ut i pappaperm til høsten og da har jeg blitt spurt om å ta over en del av hans oppgaver.

Aud: – Oj, så kult.

Ole: – Veldig, men det er også litt sånn: Klarer jeg dette?

Er det ikke en tålmodighetsprøve å arbeide med så langsiktige prosjekter?

Ole: – Vi har også mange mindre oppgaver hver dag. Det kan være å flytte murersiloen fordi vi skal pigge opp et dekke for eksempel. Da må vi blant annet rydde området og sikre vann- og strømtilførsel før den kan heises på plass. Det blir et lite prosjekt i seg selv. Også feirer vi underveis når vi når milepælene våre. Ved tett bygg er tradisjonen å arrangere kranselag på byggeplassen.

Aud: – Og når vi er ferdige med ulike faser i prosjektet er det hyggelig med en ekstra oppmerksomhet til de som jobber ute på plassen. Det kan være alt fra en is til å fyre opp grillen. Det er små ting, som bidrar mye til fellesskapet.

Men alt er vel ikke bare fryd og gammen?

Aud: – Nei, det er utfordrende når ting ikke går etter planen. Det skjer ofte og kan innebære at vi må ha noen tøffe samtaler med folk som ikke leverer det de har lovet. Det løser seg som oftest, og det er viktig med en god dialog hele veien med de vi jobber med. At vi klarer å se løsninger istedenfor problemer. Tid er penger – også i denne bransjen.

Aktuelt -

Ole: – Mye er ad-hoc. Plutselig får du beskjed kl.08.32 om at jobben må være gjort til kl.09.00. Da må du ringe rundt og få alle de andre til å slippe det de har i hendene så de kan fikse den ene tingen. Uenigheter på byggeplassen er også en utfordring, men vi forsøker å oppnå gode diplomatiske løsninger.

Mange er opptatt av å jobbe et sted som tar bærekraft på alvor. Hva har Vedal å bidra med her?

Ole: – Fordi Vedal er såpass lite har du gode forutsetninger for å kunne påvirke bedriftens utvikling, for eksempel innen bærekraft. Bransjen er fortsatt litt umoden, men det er nettopp derfor vi trenger flere engasjerte og nytenkende mennesker på laget.

Fordi Vedal er såpass lite har du gode forutsetninger for å kunne påvirke bedriftens utvikling, for eksempel innen bærekraft.

Ole Radenbach

Ole: – Og fordi ledelsen er så tett på de ansatte, tror jeg også endringsviljen er større. De vet mer om hva som rører seg og hva vi er opptatte av, enn en ledergruppe som holder seg for seg selv.

Aud: – Definitivt. Her har vi en ganske flat struktur. Alle er på fornavn og lederne vet hvem du er.

Hva med kvinner i bransjen. Er det like mannsdominert som mange tror?

Ole: – Det er jo mannsdominert.

Aud: – Ja, det er det. Mange kvinner velger å jobbe med rådgivning i stedet for ute på byggeplass. Jeg vet ikke hvorfor, men tenker at det handler om interesse. Personlig er jeg motsatt og ville aldri sittet på kontor hele dagen – jeg vil være der det skjer.

Aktuelt -

Har du en pitch til unge jenter som går siste året på studiet og som vurderer hvilken vei de skal gå?

Aud: – Som entreprenør får du tilgang på en hel symbiose av fag og kompetanse som er veldig spennende. Også er det gøy å se byggene ta form. Da blir det så mye mer enn en idé eller en tegning. Og det er ikke slik at kvinner ikke hører hjemme på byggeplassen, det klarer vi like fint som gutta.

Ole: – Å jobbe som entreprenør er så håndfast. Du får ikke det samme eierskapet til prosjektene som rådgiver.

Hva med arbeidsmiljøet?

Aud: – Vi jobber prosjektbasert så vi henger nok mest med de vi samarbeider med til daglig. Det viktigste er å ha det bra på brakka og der har vi mye egen regi. Vi arrangerer lønningspils, sommeravslutninger og går ut og spiser sammen. Når jeg møter de andre kollegaene mine så er det som regel i regi av ledelsen, for eksempel på nyttårsfest, sommerfest eller allmøte som vi har et par ganger i året.

Ole: – Også finnes det jo en del aktiviteter utenom jobb som squash, løping, jentekvelder, osv.

Aktuelt -

Interessert i å jobbe i Vedal? Se våre ledige stillinger her

Aud Frogner Skår

Utdannelse: Bygg og anlegg ved NTNU
Alder: 27 år
Stilling: Enterpriseansvarlig i Vedal

Aud begynte i Vedal i august 2018 og jobber i dag som entrepriseansvarlig på et boligprosjekt for OBOS ved Sandvikselva. Der skal det bygges 123 leiligheter og en barnehage.

Hva var det viktigste du tok med deg fra studiene inn i arbeidslivet?
– Arbeidet med masteroppgaven har lært meg mye, men jeg skjønte ikke egentlig hva jobben gikk ut på før jeg kom ut i arbeidslivet. I tillegg har jeg blitt god på å arbeide strukturert under studiene. Det er en helt konkret kompetanse som jeg får brukt i jobben.

Hvilke ambisjoner har du for fremtiden?
– Jeg ønsker å jobbe mer med samarbeidsentrepriser, noe Vedal satser på. Samtidig gleder jeg til å tilegne meg mer kunnskap og erfaring slik at jeg kan bli tryggere på det jeg gjør. Da kan jeg utvikle meg og få mer ansvar.

Ole Radenbach

Utdannelse: Bygg og miljøteknikk ved NTNU
Alder: 30 år
Stilling: Entrepriseansvarlig i Vedal

Ole begynte i Vedal i august 2018 og er entrepriseansvarlig ved et nybygg i Fyrstikkalleen på Helsfyr. 40 000 kvm er under oppføring – et av de største prosjektene som Vedal har under gjennomføring.

Hva var det viktigste du tok med deg fra studiene inn i arbeidslivet?
– Det har vært nyttig å få et forhold til begreper og konsepter som brukes i bransjen. For eksempel å vite hva en dampsperre er, hvor og når den brukes og hva det betyr i overordnede trekk. Det gjør det mulig for en uten mye erfaring å stille de riktige spørsmålene.

Hvilke ambisjoner har du for fremtiden?
– Det viktigste for meg er å jobbe med spennende prosjekter og ha en personlig utvikling. Jeg er veldig opptatt av miljø, effektivitet og innovasjon, og Vedal er en fin arbeidsplass å få utløp for det på.