Fra byggegropa til ansvarlig for bolig- og byutvikling

Med hjelm og vernesko startet Kjersti sin karriere i byggebransjen. Hun har blant annet jobbet med tilvalg- og endringshåndtering, vært innkjøpsansvarlig og prosjektleder i Vedal Entreprenør. Nå, snart 25 år senere, er hun eiendomsutvikler og en av nøkkelpersonene i Vedal Utvikling.

Hvordan startet din reise i byggebransjen?

– Det meste i livet er basert på tilfeldigheter, og slik var også min inntreden i denne bransjen. Jeg hadde en helt annen utdannelse og arbeidserfaring fra tidligere, men tilfeldighetene gjorde at jeg startet på min første byggeplass i Skanska for snart 25 år siden. Jeg er ganske praktisk anlagt og fikk raskt sansen for det å bygge hus og bygninger. Morsomme, flinke og inkluderende mennesker gjorde at jeg trivdes godt med hjelm og vernesko i mange år. Fra Skanska gikk veien videre via tilvalg- og endringshåndtering i Peab til innkjøpsansvarlig og prosjektleder i Vedal Entreprenør. I 2010 begynte jeg i Vedal Utvikling som byggherrerens prosjektleder og etter 2013 har jeg jobbet som eiendomsutvikler.

Det som skiller Vedal fra mange andre verdidrevede bedrifter er at ledelsen faktisk mener alvor med sine verdier!

Kjersti HaagaasVedal Utvikling

Vil du bli kollega med Kjersti og bli en del av teamet i Vedal? Les om ledige stillinger i Vedal her

Du har virkelig jobbet deg gjennom de ulike rollene i bransjen. Hvordan påvirker de forskjellige erfaringene jobben og rollen du har i dag?

– Den varierte bakgrunnen og erfaringen fra entreprenørsiden har nok vært et viktig bakteppe for min karriere. Praktisk kompetanse fra hva som kreves i et byggeprosjekt er nyttig inn i jobben som eiendomsutvikler. Jeg mener det gir meg en bredere forståelse av de utfordringer som kan oppstå. Ved å avdekke samt planlegge for disse i tidlig fase gir det større forutsetninger for å lykkes. Utover dette er nok det å kunne forstå og håndtere ulike mennesketyper den viktigste erfaringen.

Som eiendomsutvikler i Vedal Utvikling, hvordan ser arbeidshverdagen din ut?

– I dag har jeg et mer overordnet ansvar innenfor bolig- og byutvikling. Arbeidsoppgavene er svært varierte og strekker seg fra alt innen tomteerverv, due dillingence-prosesser, utarbeidelse av investeringskalkyler, regulering, konseptutvikling til etablering av salgsmateriell. I tillegg består hverdagen av tett oppfølging av rådgivere og meglere samt gi bistand til kollegaer i deres prosjekter.

Aktuelt -

Vil du vite mer om prosjektene i Vedal Utvikling? Les mer her

Hva med kvinner i bransjen. Er det like mannsdominert som noen tror?

– Dette er jo et viktig tema som jeg brenner for. Da jeg begynte for snart 25 år siden, var det nok mer vanlig enn uvanlig å bli plystret på ute på byggeplassen. Det var veldig få jenter i produksjonen og naken-dame-kalendere var hverdagskost på mange av kontorene. Jeg har personlig aldri latt meg verken provosere eller fornærme av slike ting, men må innrømme at jeg er glad for at tidene er endret. I dag tror jeg ikke at kvinner opplever forholdene på samme måte, men det er ikke dermed sagt at vi har full likestilling i bransjen. Fortsatt erfarer vi at jenter velger tradisjonelt og at de færreste prioriterer erfaringen som byggeplassen gir. Dette er svært synd og her bør vi oppfordre jentene til å endre litt kurs. Det er kult med hjelm og vernesko, og nå får vi jo til og med kjønnstilpassede verneklær!

– Jeg er imidlertid ikke overbevist om at egne jentefora gir den ønskede virkningen for jenter/kvinner som vil inn i bransjen Jeg har mer tro på generell tilrettelegging på arbeidsplassen. I tillegg bør kvinner i større grad oppfordres til å delta i ulike profileringsarenaer for å synliggjøre de tøffe jentene vi allerede har i bransjen. Når det er sagt har Vedal et jentenettverk, «Hun bygger». Dette er et fint fora, men målet må være at vi kommer til et punkt hvor vi ikke trenger slike nettverk.

Vedal er opptatt av å være en verdidrevet bedrift. Hvordan kan du si at dette gjenspeiler hvordan Vedal jobber?

– Det som skiller Vedal fra mange andre verdidrevede bedrifter er at ledelsen faktisk mener alvor med sine verdier! Ordene er ikke en proformatekst på hjemmesiden eller bare trykt på glanset papir. I Vedal leter man etter mennesker som har de gode verdiene naturlig i seg, og da er det mye lettere å styre organisasjonen i samme og riktig retning. Referanser fra samarbeidspartnere og kunder blir således troverdige og gir oss et konkurransefortrinn i bransjen.

Hvordan vil du si arbeidsmiljøet er i Vedal?

Jeg opplever en raushet i organisasjonen hvor inkludering er en selvfølge og spisse albuer ikke forekommer!

Kjersti HaagaasVedal Utvikling

– Jeg har vært ansatt i Vedal i 15 år og et godt arbeidsmiljø er noe jeg vektlegger mer og mer med alderen. Det å ha det hyggelig og gøy på jobb, føle at alle drar i samme retning, ha kollegaer som er hjelpsomme og villige til å dele av sine kunnskaper og erfaring, er kvaliteter jeg setter høyest i så måte. Jeg opplever en raushet i organisasjonen hvor inkludering er en selvfølge og spisse albuer ikke forekommer! Her jobber man sammen med mennesker som viser tillit og gir deg arbeidsoppgaver som kanskje er litt for store, men samtidig gir nødvendig support og støtte underveis.